25. marraskuuta 2011

Haalareita

Nämä haalarit ystäväni lapselle ovat olleet tekolistalla jo luvattoman kauan. Nyt viimein otin itseäni niskasta kiinni ja ompelin ne valmiiksi. Seuraavaksi taidankin keskittyä joululahjojen ompeluun. :-)
Näihin testasin uutta leluani, Prymin nepparipihtejä, ovat muuten kätevät! Mä oon yleensä käyttänyt kam-neppejä joka paikkaan mutta halusin testata näitä metallisia myös. Ostin siis pihdit ja setin rengasneppareita. Mukavan pieniä ovat verrattuna kam-neppeihin ja tosi helppoja kiinnittää. Suosittelen!

Nämä haalarit velouria. Kangas Kestovaippakaupasta josta saa tosi laadukkaita veloureita mutta postikulut tuppaa olemaan suuret. Kankaan välitti minulle Tikbumsan Sani joka kyläilyreissullaan haki minullekin kangasta ja säästi postikulut. Kiitos Sani!
Koko molemmissa haalareissa reilu 74 ja kaava muokattu potkareiden kaavasta. Haalarit kaipasivat mielestäni jotain ja syntyi ajatus nalletaskusta. Korvat ovat irralliset, nenä aplikoitu ja silminä on napit. Lopputuloksesta en ole niin varma tuliko ihan niin kiva kuin kuvittelin, kehittelyä kaipaa ainakin. Korvat on aika painavat ja helposti lerpattavat ja tasku olisi ehkä saanut olla pienempikin. Taskun reunaan olisi voinut ommella kuminauhan tai muun tuen niin pysyisi paremmin kuosissa. No, tällaiset niistä tuli. Ihan kivat muttei ehkä niin kivat kuin oli ajatus. Toivottavasti saaja tykkää...

Lähikuvaa taskusta. 

Toiset haalarit on ihan vaan traktoreita ilman mitään lisuketta. Resori on muuten oikein tummanruskeaa vaikka mustalta kuvassa näyttääkin.

Takaa näyttää aika samalta kjuin edestäkin. Kettuliinit takana niskassa.

Pitihän haalareita testata Hemmikselle. Reilut ovat kuten kuvasta näkyy. Lahkeet tosi pitkät ja vaippavaraakin riittää.


Semmoset tällä kertaa.

22. marraskuuta 2011

Piparia

Vaihteeksi muuta kuin ompeluksia. Jouluun kuuluu ehdottomasti piparitalo. Kirjastosta tarttui oiva opas piparitaloista ja niiden innoittamana syntyi sarja erilaisia versioita. Kaikki nämä versiot löytyvät siis kaavoineen tuosta kirjasta. 

Tässä huussi. 
Oli ihan pakko tehdä tämä. Aivan hulvaton idea!

Huussi on kalustettu. Siellä oikeesti on ihan se reikäkin. Kuvasta vain aika huonosti erottuu.
Näitä tein kolme kappaletta. Yksi syötiin jo kun se meni vähän pieleen kootessa ja yksi on paketissa menossa sukulaiselle.

Hirsiaitta. 
Tässä riittikin säätämistä että hirrenpäät sai menemään lomittain. Kärsivällisen hiomisen jälkeen sai ne kuitenkin sopimaan yhteen. Tästä tuli tosi hieno eikä koristuksia "lumen" lisäksi enempää kaipaakaan. Huomatkaa hieno perustus.

Sivuseinää.

Ja takaa myös.

Lilli väsäsi nämä ja koristeli myös värikkäämmin värjätyllä sokerikuorrutteella.

Koirankoppeja. 
Menevät lahjaksi Lillin ystäville.

Leikkimökki.

Tässä kirja josta kaikki nämä mallit on tehty. Kirjassa siis ohje piparitaikinalle ja vaalealle taikinalle myös. Kirjassa on kaavat ja kokoamisohjeet joka malliin. Loistava kirja jos piparitalojen rakentaminen kiinnostaa. Meidän pitää kuulemma tehdä vielä ainakin yksi...

Tällainen ritarin linna siis tilattiin ja ehkä vielä jonkin muun mallin voisi toteuttaa...
Tartteekin toinen taikina pyöräyttää niin huomenna voisikin leipoa. Näihin jää koukkuun! :-D

18. marraskuuta 2011

Vihreet, ruskeet ja keltaset

Huomaatte varmaan että meille on ensilumi satanut. :-)
Ompelukset piti ulkona ihanan puhtaan lumen ympäröimänä heti kuvata. Lottis oli heti herättyään ulos lähdössä lunta tutkailemaan. Mistä sais tuollaista lapsen intoa purkissa? Tekis hyvää meille aikuisillekin. :-)
Mutta joo, asiaan... Yhdet housut Lottikselle kestoprässeillä ja parit puolipotkarit Hemmikselle.

Pöksyjen kaava Ottobrestä 4/11, Modern girl-housut isoimmassa koossa eli 92. Kivat peruspökät joissa jujuna nuo prässit edessä ja takana. Sopivan rennot päällä ja kiva alaspäin levenevä lahje. Kangas on joustofroteeta Royal-tuotteelta.

Tässä näkyy paremmin tuo prässi. Laitoin Kettuliinin tällä kertaa lahkeeseen. Yleensä housuissa merkki tulee laitettua taakse vyötärölle.

Hemmiksen puolipotkarit. Näille olikin jo tarvetta kun alkaa jäädä entiset pieniksi. Kaava näihin samasta lehdestä kuin nuo Lottiksenkin pökät. Malli Sweet Feet koossa 74. Taisin vain vähän liiotella tuon koon kanssa. Kasvunvaraa on nyt liikaakin. Yleensä käytetään näitä kyllä toisten housujen alla niin tuo ylimääräinen mitta ei niin paljon haittaa. 
Keltainen interlock Metsolalta, ruskea Hanhelista. Resorit taitaa molemmat olla kans Metsolalta.


Näiden kanssa kävi pikku haaveri. Kankaalle siis niinkuin kuvasta näkyy. :-) Ompelin nuo keltaiset ensin ja valmiiksi saatuani huomasin että saumuri oli tehnyt reikiä kankaaseen ja ihan niinkuin toinen neulalanka olisi ollut liian löysällä. Veikkaan että Lottis oli konetta käynyt säätämässä, sitä kun kiinnostaa kovasti ompelukoneen ja saumurin säätönappulat. Neulojen vaihdolla ja pienellä säätämisellä ongelma toki korjaantui mutta näistä nyt tuli vähän reikäiset pöksyt. Saa nähdä reikiintyykö vielä pahemmin pesuissa. Pikkasen harmittaa mutta onneksi ei ollut mikään superihana kangas. Olis varmaan hyvä aina tarkistaa koetilkulle jälki ennen kuin alkaa oikeesti ompeleen.... Oppirahat on maksettava. :-)

Ruskeista pöksyistä tuli sitten ihan kivat reilua kokoa lukuunottamatta. Tässä kuvassa näkyykin että ruskeissa pöksyissä resori on tummempaa sävyltään kuin pöksyjen kangas. Kuvassa näkyy ruskeat takaapäin ja samalla resorin koko korkeus. Reilun korkuinen on tuo vyötäröresori, liiankin mielestäni. Pitää varmaan kokeilla kuminauhavyötäröllistä kans. Menisivät paremmin päällihousujen alle. Ja erilaista teräosaa myös. Luulen että tykkään enemmän sellaisesta peruspotkarin teräosasta.

Keltaiset pöksyt Hemmiksellä. Vihree resori on kiva. Kuvassa se on taitettuna, muuten menis ihan kainaloita myöten.

Tässä ruskeet puolipotkarit. Hemmis on kyllä molemmissa kuvissa vähän pöllämystyneen näköinen. :-)

Lottiksen pöksyt. Huono kuva vain. Vähän reilu edestä kun jää vähän pussittamaan. Mites mä nyt järkevästi edestä pienennän tuota kaavaa? Vinkkejä?

Takaa aikas hyvät ja istuvat.

Oikein kunnon peppuposeeraus. :-D

Stop kuvaamiselle tuumasi Lottis. Nyt tarttee lähtee leikkiin!

13. marraskuuta 2011

Isille

Onnea kaikille isille! Isänpäiväähän täällä meilläkin on vietetty. Lahjukseksi ompelin t-paidan Metsolan lada-trikoosta.

Kangas Metsolan ysmystä ihan tätä varten ostettu ja mulle sattui ihan priimaa kangasta. Tästä kun on kakkoislaatuistakin jotkut saaneet samaisesta ysmystä. Ostin puoltoista metriä ja tätä jäi vielä paljon. Hemmikselle ainakin pitää body tästä pyöräyttää ja Lottiskin tilasi autopaitaa. Varmaan riittää vielä useampaankin paitaan vaikkapa joulupakettiin asti. Riittoisaa kangasta. :-)

Hihansuihin tälläsin resorit, samoin kuin pääntielle. Valitsin ruohonvihreän resorin, samansävyistä kuin kankaassa ei mulla ollut. Musta kyllä tuntuu että mielelläni valikoinkin vähän eri sävyisiä resoreja kun kankaiden kuosit. Tulee pian liian harmoninen kun kaikki on sävy sävyyn. :-D

Tietty isi sai paidan lisäksi myös kakun. Tämä onkin joka puolelta pastilleilla vuorattu kakku. Karkkia vähän liikaakin mun makuun. :-) Lapset huolehti koristelun.

Tämä lahja pitää vielä esitellä. Tää on hieno! Leepertti nikkaroi eilispäivän tätä isille lahjaksi. Valmiiksi sai illalla ja aamulla sitten luovutettiin uudelle (onnelliselle) omistajalleen.
Moottorisaha vanerista. Ihan itse Leepertti, 11 vuotta, suunnitteli ja toteutti. Aamulla teki pienoismallin pahvista ja lähti sitten nikkaroimaan. Sahasi itse kaikki osat ja kiinnitti naulaamalla. Pari kertaa kävin katsomassa touhun etenemistä muttei poika apuja tarvinnut. Taitava kaveri.

Kuvakulmaa takaapäin. Tosi hieno tuli!

9. marraskuuta 2011

Kivartteja :-)

Eli siis kirahveja. Lottis tilasi itselleen kirahvipaitaa kun tein vielä edellisen postauksen reppuja. Sellainen piti sitten ommella ja pikkuveikalle kans samasta kankaasta body. Metsolan ysmystä tarttui mukaan tuo keltainen interlock joka sopi kirahvien keltaiseen justiinsa. Limepohjainen kirahvikangas on Royal-tuotteelta. En tiennyt tilatessa että tässä kankaassa on tuo juju että puoli leveyttä on kirahvit edestä ja puolet takaa. Hauska!

Lottikselle peruspaita. Kaava Ottobrestä 6/10, Let It Be juhlapaita koossa 92. Tai no jätin saumanvarat pois ja piirsin 98 koosta pituuden. Näytti silti lyhyeltä niin leikatessa lisäsin vielä pituuteen käänteen verran. Kanttasin paidan pääntien ja myös hihasuut paidan ohjeesta poiketen. Minusta paita kaipasi tuon ruskean kanttauksen myös sinne.

Tuossa näkyy tuota takapuolta. Kettuliinin ompelin helmaan.

Hemmikselle body samalla värityksellä. Kaava sama Hau Hau body kuin täällä.  Sen verran eroaa edellisestä että jätin sivuista saumanvarat pois. Tällä kertaa onnistui pääntie paremmin. Maltoin venyttää resoria hillitymmin. :-) 
Nyt tekis mieli kokeilla raglanhihaista bodya. Kaavaa ei mulla vain ole niin täytyy varmaan kattoo Ottobrestä sellainen paita ja yhdistää bodyn kaavaan. Papanapaita on ainakin yks kandidaatti...

Hyvinhän se body Hemmikselle sopii. Vieläkin olis varaa tehdä kapeampi. Jalansuita mietin kans että jos muuttais vähän tuota muotoilua avarammaksi. Istuu aika napakasti tuohon reiteen.

Hihojen pituus on nyt just hyvä. Pikkasen kasvunvaraa muttei kuitenkaan niin paljon että olis kämmenessä asti menossa.

Kivartit takaa.

Iloinen malli. Liekö tykkää uudesta bodystään kun noin naurattaa. :-)

Lottiksen paidasta tuli aika napakka. Ei kuitenkaan liian tiukka. Pituus suht ok. Hihat on justiinsa sopivan mittaset. Seuraavaan pitää vähän lisätä pituutta.

Selkäkuva tästäkin.

Lottis halusi vielä poseerata lempikissojensa kanssa. :-)

8. marraskuuta 2011

Tiritomilta alennusta!

Tiritom tarjoaa alennuksen ostoista marraskuun ajan koodilla
4EADD1SU
 
 
Kuvaa klikkaamalla pääset verkkokauppaan.
Laitoin tuon koodin ja kuvan tuonne sivupalkkiinsieltä löytyy koodi marraskuun loppuun asti. :-)

5. marraskuuta 2011

Koulukkaille reput

Tämä projekti jotenkin tökki. Kankaat on ootelleet repuksi muuttumistaan jo keväästä. Ei vain ole inspannut alkaa reppuja ompelemaan. Nyt viimein sain aikaan ommella nämä kun lupasin Lillille ja Leepertille uudet reput syysloman jälkeen. No syyslomahan se meni jo mutta reput oli vielä kesken. Mulla kun tuppaa nämä projektit usein venymään. Miten sitä oppisi tekemään suunnittelemansa jutut aina heti pois vaikkei se ihan lempipuuhaa olisikaan. :-) 
Reppuihin ei mulla ollut mitään kaavaa tai ohjetta. Fjällrävenin repusta kattelin vähän mallia ja tein oman versioni. Ehkäpä osittain juuri ohjeiden puuttumisen takia nämä tuntui niin työläiltä tehdä. Joka vaiheessa kun sai miettiä miten toimia että tulee varmasti oikein. Kertaakaan en joutunut purkamaan, ihan huonosti en siis repun tekoa toteuttanut. :-)
Kangas repuissa on vankkaa farkkua. Metsolasta taisin ostaa. Vetskarit ja muut nippelit löytyi mun vakiopaikastani Nappi-kikasta. Siinäpä vallan mainio kauppa. Jos Oulun keskustassa on käyntiä ja tarvista vetskareille, napeille tai muulle pikku tarvikkeelle, kannattaa siellä vierailla. :-)

Tässä Lillin reppu. Lilli tahtoi reppuunsa koristukseksi ankan, niinpä sellainen löytyy taskua koristamasta. Ankka on tikattu suoralla ompeleella ja saa rispaantua käytössä. Päävärinä oranssi, tehosteena punaista olkahihnoissa, kahvoissa ja etutaskussa. Läpät ompelin vetoketjujen suojaksi. Vetskarit on mustat kun ei sopivampaa väriä löytynyt. Niinpä muutkin nippelit on sitten mustia, joku linja sentään pitää pitää. :-)

Leepertin reppu. Tässä kuvana haukattu omppu. Samanlainen reppu kuin Lillillä, värit vain on toisin päin.

Molemmissa sivuissa on syvät taskut. Sinne sopii hyvin heijastinliivi ja muuta tarpeellista.

Etutaskun sisällä on lenksu avaimia varten. Saa avaimet tuonne taskuun niin etteivät putoa vaikka tasku jäisikin auki vahingossa.

Tässä reppu avattuna. Jos olisi intoa riittänyt, olisi voinut sisäpuolen saumat kantata vinonauhalla. Olisi siistimpi sillä tavoin. Nyt ne on vain siksakattu ympäriinsä.

Olkainten ja kahvan kiinnitys näyttää tältä. Selkäkappale on kaksinkertainen ja välissä pehmuke jonka tikkasin vapaalla kädellä kiinni molempiin kankaisiin. Unohdin ottaa kuvan takaosasta kokonaisuudessaan. Näkyy tuossa nyt osa ainakin ja ylemmässä kuvassa myös. Pohjaan harkitsin myös pehmuketta mutta laitoin sinne vain kaksinkertaisen kankaan.

Reput selässä omistajillaan. Eivät olleet oikein poseeraustuulella. Reput kuvassa tyhjänä ja sen takia vähän hassusti.

Vielä sivusta. Taidan noihin kahvoihin laittaa vielä nepit niin saa ne yhteen kiinni etteivät roiku noin rumasti. Eri asia on laittaako lapset niitä sitten koskaan kiinni. :-D
Lottis tilasi jo itselleen kans kerhorepun. Taidan kuitenkin pitää hetken taukoa reppujen ompelusta. Jossakin törmäsin kyllä kivaan kerhoreppumalliin kun mietin näiden reppujen toteutusta. Pitää kait googlailla ja koittaa löytää se uudestaan...