31. tammikuuta 2012

Sammakollista harjoittelua peitetikillä

On täällä jotain saatu aikaan ja harjoiteltu peitetikin käyttöä. Vaatii kyllä vielä lisäharjoittelua ja säätöjen hakemista että saa täydellistä jälkeä mutta jostainhan sitä pitää aloittaa. :-) Helman kääntäminen sujuu miltei täydellisesti mutta kantinkääntäjän kanssa pitää kyllä vielä harjoitella enemmän. Tahtoo tulla hyppytikkiä saumojen kohdalla ja välillä ihan tasaisellakin. Täytyy kokeilla eri säätöjä vielä ja neulatkin vaihtaa jos ne vaikuttais. Vinkkejä saa kertoa peitetikkiin liittyen ja netistä niitä jo jonkin verran löysinkin.
Koneen koeajon jälkeen pääsivät sammakkotrikoot työn alle ensimmäisenä. Tähän kankaaseen olen ihastunut jo kauan sitten mutta nyt vasta sain sitä ostetuksi Metsolan alesta. Alunperin punapohjaisesta piti tulla Lottikselle paita mutta tyttö päättikin toisin ja halusi paidan ruskeasta. Niinpä Hemmis sai punasävyisen bodyn ja Lottis ruskeasävyisen paidan. Resorit Metsolan ruohonvihreää sellaista.

Paitaan kokeilin uusimman Ottobren nappilistapaitaa, Buttoned Up, koossa 98. Oikein kiva paita eikä meidän Lottikselle ollenkaan liian leveä. Pituuttakin on nyt reilusti kun otin sen seuraavasta koosta. 
Hihansuut surruutin peitetikillä ja niistä tuli oikein kivat. Ompelukoneella tehdyistä en ole niin tykännyt vaan olen mieluummin laittanut tavallisen resorin mutta peitetikillä tuosta kanttauksesta tuli mukavan joustava. Ainoa juttu mikä tuossa kanttauksessa ei ole niin kiva on se ettei pyörönä kanttaaminen ei onnistu, ainakaan tuota kanttauslaitetta käyttäessä. Minä kun tykkäsin kantata hihansuut ja kauluksen pyörönä. Nyt joutuu ompelemaan vielä tuon paksun kanttauksen yli kun kokoaa vaatteen ja mulla ainakin tahtoo olla vaikeuksia saada se siististi tehtyä. Siihenkin otetaan vinkkejä vastaan jos joltakulta sellaisia löytyy. :-)

Paidan nappilistaan laitoin tuon nappilistapalan punaisesta sammakkokankaasta. Bodyssä taas on vastaavasti ruskea pala. Kiva yksityiskohta minusta. 
Ottobreen nappilistan teosta olin ajatellut tehdä kuvallisen ohjeen mutta Lillaphantin Sanna ehti ensin joten linkkaankin sinne jos ohje kiinnostaa. Täältä löytyy.

Molemmissa pääntiet kyllä onnistuivat hyvin ja niistä tuli sopivan napakat. Hiukan haastavaa oli ommella peitetikillä kaarevat pääntiet mutta olen aika tyytyväinen lopputulokseen. Vielä kun sen hyppytikin saisi selätettyä...

Bodyn kaava sama Bert koossa 74 kuin täällä tuo junabody. Samasta lehdestä 1/12 kuin tuo paitakin. Täytyy sanoa että tuo uusin Ottobre on kyllä yksi parhaista Ottobreistä mitä minulla on. Paljon kivoja kaavoja joita tuolla on piirrettynä useampi, toteutus vain puuttuu.
Hihansuut kantattu kuten paidassakin, jalanteiden kanttaus oli hiukan haastavaa kurvien vuoksi mutta onnistui ilman että tarvitsi purkaa. :-D Nappilistassa kam-nepit, haarassa metalliset. Olisin laittanut nappilistaankin metalliset mutta ne mokomat loppui. Pitää käydä hakemassa niitä lisää.

Tässä vielä jalanteiden kanttausta lähempää. Tähän kuvaan ei juurikaan osunut hyppytikkiä vaikka sitäkin jonkin verran tätä kantatessa ilmaantui. Tajusin muuten että mun pitää alkaa ostamaan useampi rulla kerrallaan eri värejä lankaa että saan langat kantin värin mukaan. Nämä kun ompelin ihan vain valkoisella. Tiedossa siis lankarullavaraston kasvamista. :-) Saumurilangoissa ei kauheesti ole eri värejä joten pitänee ostaa pieniä rullia useempi samaa väriä kerralla.

Helman kanttausta kolmella neulalla. Yritin heti opetella niin kantinkääntäjän kuin helmankääntäjänkin käytön. Tulee kyllä siistiä jälkeä helmaan tuon kääntäjän avulla ja jälkikin verrattuna kantinkääntäjään tosi hyvää heti enempää harjoittelematta. Tykkään! 

Sammakkopaidat oli menestys. Tai no ainakin Lottis oli ihan myyty uudelle paidalleen ja kysyi heti että saako pitää sitä koko päivän. Hemmis nyt ei osaa vielä ilmaista mielipidettään. Hyvin sopivat molemmille.

Hihoissa mukvasti vähän reilusti mittaa. Taisin molempiin laittaa hihoihin saumanvaran verran lisää mittaa. Kanttaus hihansuussa pitää vähän reilunkin hihan hyvin ranteessa.

Vähän parempi poseeraus paidasta. Jalassa aiemmin tehdyt housut jotka sopii hyvin paidan kanssa.

Hemmiksellä kunnon poseeraus. Mukavan napakka body ja ihanan pirtsakka. :-)

En ole unohtanut sitä arvontaa. Koitan saada sen tämän viikon aikana pyöräytettyä käyntiin. Pari ennen peitetikin saapumista valmistunutta ompelustakin on vielä bloggaamatta joten nekin tulossa pian. Minä taidan alkaa leikkaamaan kankaita kun eilen piirsin melkoisen läjän kaavoja. Isommille lapsille olis tulossa vaikka mitä joten jospa piakkoin palaan niiden merkeissä myös.

15 kommenttia:

 1. Ihania! Itsekin olen miettinyt, että pitäisikö hommata ompelukoneen rinnalle saumuri tai peitetikkikone, mutta en oikein tiedä mihin kumpaistakin käytetään.. Siis saumurilla saa saumat siistiksi, sehän leikkaa ompelun rinnalla (korjatkaa jos olen väärässä), mutta saako sitä leikkaustoimintoa siitä pois? Ja mihin kaikkeen tästä peitetikkikoneesta on? Anteeksi, että tunkeudun tänne kyselemään kaikenlaista, mutta jos joku viitsisi selventää minua, niin olisin kiitollinen! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niinkuin sanoit Minnikki. Saumuri leikkaa ylimääräset ja huolittelee reunan kerralla.
   Peitetikkikoneella saa taas teollisen näköisen sauman esim helmaan ja sitten tuon kantinkääntäjän kanssa kantattua yhdellä kerralla siististi. Peitetikkaaja on siis vähän sellainen hifistelykone. Ilmankin hyvin pärjää esim kaksoisneulan kanssa.
   On olemassa saumureita joissa on myös tuo peitetikkimahdollisuus. Normaalilla saumurilla kun ei voi ommella keskeltä kangasta.
   Jos ompelee paljon joustavia kankaita, kuten lasten vaatteet, on saumuri hyvä apuväline.
   Toivottavasti ymmärsit. :-)

   Poista
  2. Sen verran joskus jo aiheesta luin, että tosiaan on olemassa saumuri-peitetikkikone yhdistelmäkoneita, mutta käyttäjät olivat sitä mieltä, että on parempi kun ne on erikseen, joten unohdin sen vaihtoehdon jo kättelyssä. Onko muuten ompelukoneen kaksoisneuloissa eroja? Siis saako niitä kuin yhdenlaisia (neulojen välinen ero kaikissa sama)? Mulla kun on ompelukoneen kaksoisneula sellainen, että ne neulat on mielestäni tosi lähekkäin, ja ainakin paidan helmaan haluaisin sellaisen kaksoistikin, jossa ei tikit mene ihan parin millin välein, ja takapuolellekin saisi tulla vähän leveämpi siksak, jotta ei tarvitse kankaan reunaa enää erikseen huolitella, eikä lähtisi kangas purkaantumaan. Kiitos kun vastailit! Niin, ja tosiaan lastenvaatteet tässä nyt ensisijaisia ompelukohteita tällä hetkellä on.

   Poista
 2. Kiva paita ja body! :)
  Peitetikkikonevinkkejä ei ole, kun itse laitoin joku aika sitten peitetikkikoneeni myyntiin, kun se vuoden oli pölyttynyt pöydällä, meni hermot hyppytikkiin (ommel lähti purkaantumaan)!

  Minnikille tiedoksi, että olen löytänyt kaksoisneuloja kahdella eri leveydellä ainakin Eurokankaasta.

  VastaaPoista
 3. Ihanat molemmat ja hyvin on alku lähetnyt sujumaan peitetikkarin kanssa. MInulla ainoat vinkit on 'KÄRSIVÄLLISYYTTÄ ja KOKEILUA...', oikeat neulat (Schmetz EOL 705 koko 80(oliko se nimi oikein)) ja samanlainen lankaa kaikissa (minulla EK saumurilankaa musta-punainen-luonnonvalkoinen-ruskea, niillä olen pärjännyt). Helmankääntäjä minulla ei ole ja se kyllä valitettavasti näkyy, kaikki alareunat vinossa...

  VastaaPoista
 4. Kangastukusta löytyy saumurilankoja olikohan kolmattakymmenettä eri väriä, et kyllä niitä on olemassa. Hyppytikistä, neulat, naulat ja kunnollinen lanka, ja ne langankireydet... Itse olen taistellut taisteluiden kanssa saumurini hyppytikkien kanssa ja syyksi paljastui ihan persiiksellään olevat langankireydet ja yllätys yllätys, liian tiukka paininjalan puristus!

  Tuplanauloista, niitäkin on montaa erilaista, kangastukusta löytyy niitäkin, mutta esim Kärkkäiseltä saa hyvään hintaan sellaista neulaa missä naulan kärkienväli 4mm.

  VastaaPoista
 5. Onnea peitetikistä. Ainakin kuvanperusteella tikinpituus saa olla pidempi, paljonko sulla noissa oli? Mulla on ihan 4 kantin kanssa. Silloin työ luistaa paremmin, eikä tikki takkuile. Toinen vaihtoehto (jos sulla oli jo tikki nelosella) on, että kantti oli niin leveää, ettei kulkenut hyvin urassa. Oliko mitään apuja? =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tikinpituus on noissa 4. Vika voi olla tuossa kanttin leveydessä. Yritin leikata tasan 42mm soiroa kanttausta varten. Taidankin kokeilla leikata hieman kapeampaa jos se auttaisi. Kiitos neuvosta! :-)

   Poista
 6. Hienoja ovat! Olethan löysännyt paininjalan kiristystä? Tikki tosiaan maksimille ja paininjalkaa saa nauhankääntäjän kanssa löysätä melko reilustikin. Normikiristyksellä menee hyvin trikoopaidan helmankäänteet ja muut ohuemmat systeemit. Diffiä olen myös laittanut suuremmalle, muuten mulla on ihan tehdassäädöt olleet koko ajan. Niin ja se etuosan "kytkin" on laitettu oikealle puolelle. Mahtoiko näistä nyt mitään apua olla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On toki kommentistasi apua. :-)
   Löysäsin paininjalkaa mutta en tiedä löysäsinkö tarpeeksi. Paljonkohan on sitten tarpeeksi? Kokeilen löysätä sitä enemmän ja säätää diffiä.
   Tuo etuosan mystinen kytkin... En löytänyt sille selitystä edes ohjekirjasta. Mikähän se virka on?

   Poista
 7. Mulla oli alkuun tosi paljon ongelmaa hyppytikkien kanssa, nyt vasta tätä sun viestiä lukiessa tajusin että eipä ole juuri enää ollut sitä ongelmaa!
  Mulla auttoi se että olen käyttänyt samaa lankaa kuin ompelukoneessa (en siis saumurin lankoja, se lienee jotenkin huonolaatuisempaa?! tai ainakin mulla se aiheutti aina ongelmaa).
  Toinen mikä on auttanut on se, että kaikki mahdolliset sauman kohdat silittää mahdollisimman littanaksi ennen peitetikillä ylitse ompelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sarita lanka- ja litistysvinkistä. Ompeluelämää ryhmässä siitä olikin puhetta ja sitä(kin) kokeilen seuraavaksi.

   Poista
 8. Vihje tuohon kantin leikkaamiseen. Ennen leikkasin saksilla, mutta ostappa joskus sellainen leikkuualusta, pyöröleikkuri ja viivotin (esim kärkkäisellä on edullisia) Voi jehna!! Tulee sit niin hienoa kaitaletta, et sakset joutaa romukoppaan!!!

  VastaaPoista

Ihanaa jos jaksat kommentoida! :-)