19. toukokuuta 2011

Überretroa itselle

Kunnon retropläjäys ja minulle itselleni tällä kertaa. :-) Takin ompelin innostuksen iskiessä nappeja vaille valmiiksi toissapäivänä, eilen hain puuttuvat napit ja muun muassa tuon paidan kankaan ja tänään viimeistelin takin valmiiksi ja surautin tuon paidankin. Paitaa voisi pitää vaikka synttärilahjana itselleni, tänään kun täytin vuosia. :-)

Otetaanpas takki ensin käsittelyyn. Mullahan on isomahatakki joka on esitelty jo aiemmin. Se vain alkaa olla turhan kuuma jo ja ohuemmalle mahan vetävälle takille oli jo kova tarve. Kaavaa etsiskelin ja mietiskelin jo lisäpaneelin tekemistä tavalliseen takkiin. Alas levenevä takki oli hakusessa ja sitten bongasinkin sopivan ehdokkaan. Tein  koeversion lakanakankaasta Ms Marple-takista OttobreWomanista 2/08.  Onneksi teinkin sillä takkihan menikin koossa 44 mahan päälle tuosta vaan. :-) 
Pikkuisen muuttelin kaavaa. Pidensin hihoja, otin olalta sisään ja ompeluvaiheessa vielä kavensin vähän hihoja ja yläosaa. Tietenkään mulla ei ollut tukikangasta jota olisi pitänyt silitellä sinne ja tänne ja laitoinkin kriittisiin paikkoihin sitten vain ylimääräisen kangaskerroksen. Joskus pitäisi muistaa sitä silitettävää tukikangasta ostaa.... 
Kiva takki tuli, vaikka ensin ajattelinkin että liian kirjava ja levoton. Olen kyllä jo alkanut tykätä tästä kovasti.

Edessä on taskut jotka kyllä huonosti erottuu. Kangas on niin eläväistä että taskut katoavat kuosin sekaan. Taskuun ompelin Kettuliini-merkin. 
Sovelsin tähän takkiin Tosimummon takinteko-ohjetta. Alareunan vain tein erilailla. Takin alareunan jätin tikkaamatta. Vuori on vain ommeltu päällikankaaseen nurjalta kiinni. Jätin kääntöaukon tuohon toisen etukappaleen alaosaan ja lopuksi tikkasin päältä aukon kiinni samalla kun tikkasin etukappaleiden reunat. Hyvin ja siististi onnistui. Hihatkin osasin tällä kertaa kerralla ommella oikein. :-)
Päällikangas on muuten kirpparilta löytynyttä verhoa. Kolme verhoa muistaakseni kolmella eurolla. Tiiviiksi kudottua hyvälaatuista saksalaista puuvillakangasta. Vuorina kukallista vanhaa lakanakangasta.

Kaulus näyttää tältä. Vuorikin kurkkaa tuolta pikkasen. Ripustuslenkinkin muistin laittaa.

Napit on puujäljitelmää. Muovia kuitenkin oikeesti. Ihanat isoreikäiset napit. Meinasin ensin oransseja nappeja mutta nämä jotenkin rauhoitti kokonaisuutta. 

Takaa takki näyttää tältä. Mukavan mallinen A-linjainen takki. Takana olisi kuulunut olla sauma mutta ompelin yhdestä  kappaleesta kun en halunnut  rikkoa kuviota. 

Paita sitten. Kuvissa näyttää kovin haalealta nuo värit. Ilta-aurinko taisi tehdä tepposet. 
Kangas kudottua ja todella retroa kuvioinniltaan, pintakuvioitua ohutta neulosta siis. Tämä kangas oli tosiaan hetken heräteostos. Tai no, olin minä aikaisemminkin  jo tuota kangasta katsonut mutta hinnan takia en ollut raaskinut ostaa. Oikea hinta kankaalle kun oli 32 € metri. Nyt se oli hintaan 15 € metri ja tarttui mukaan Lasten Metsolasta. Tarttuihan sieltä muitakin kankaita mukaan kun oli tuo ystävämyynti. Tahtoo olla niin ettei Metsolalta tyhjin käsin lähdetä, minä ainakaan. :-D
Ostin kangasta 120 cm ja siitä syntyi tämä paita/tunika. Yritin käyttää kankaan mahdollisimman tarkkaan hyväksi. Niinpä helmakin on suora ja laskeutuu kivasti päällä. 
Palat leikkasin ns väärin päin, nuo raidat oli siis pitkittäin pakalla, tosin joustokin oli niin päin. Miten lie tarkoitettu leikattavaksi. Taitoin kankaan pitkittäin ja leikasin palat niin että sain hyödynnettyä hulpion  upean huolitellun reunan.
Kaava paitaan siis omasta päästä. Pohjakaavana käytin yhtä valmiiksi piirtämääni paitakaavaa. Sama kuin tässä tunikassa. Tosin muokkasin kankaan ehdoilla kaavaa todella reilusti. Tein paidasta mahdollisimman pitkän ja hihoistakin reilun pitkät ja levenevät. Helmastakin levensin reilusti vähän kainalon alta alkaen. Pääntietäkin muokkasin. Paljon alkuperäistä ei kyllä siis ole jäljellä.

Tässä näkyykin tuota hulpiota. Hihansuihin hyödynsin sitä myös. Taskut halusin lisätä muuten yksinkertaiseen paitaan. Nyt kun sain sen valmiiksi en tiedä oliko se hyvä idea mutta siinä ne nyt ovat. Toisessa taskussa Kettuliini-merkki. Taskut huolittelin resorilla ympäriinsä. Tuo neulos kun oli niin kovasti purkautuvaa. Tuli siisti lopputulos.

Pääntielle leveähkö resori. Laiskana en edes vaihtanut saumurin lankoja mustiin vaikka mustat langat olisivat vähemmän erottuneet. 

Hehkutanpa tässä vielä uutta tuttavuutta. Kaksipuoleista 4mm leveää teippiä jolla saa kohdistettua vaikka koristenauhan kohdalleen. Voi käyttää siis nuppineulojen sijasta. Taskujen ja merkin asetteluun paikalleen käytin tätä ja on kyllä kätevää.  Bongasin Hanhelista ja päätin kokeilla kun vaikutti kätevältä. Suosittelen!
Kankaan väri muuten tässä kuvassa lähempänä todellista....

Sitten poseerausta. Kuvaajana toimi Lilli ja poseerausapulaisena Lottis. :-)

Maha piiloutuu mukavasti takin alle. Vähän vielä on kasvunvaraa, tosin paljon ei maha varmaan enää kasva. Reilu kuukausi on enää h-hetkeen aikaa. Helma on mukavan pitkä, hihatkin sopivan reilut.

Tässä kuvassa kaulukset pystyssä. Hihan pituuskin näkyy paremmin.
 Taskut kyllä uppoaa tuonne kuosiin.

Vuoraus näyttää tältä.

Massu näkyy tässä paremmin, samoin A-linjaisuus. Istuu minusta tosi hyvin päälle. Yläosastaan takki on aika napakka, alhaalta reilu. Toivottavasti näyttää hyvältä myös sitten ilman tuota isoa mahaa. :-)


Selkämyskuva. Tästä kulmasta nättää niinkuin mulla ei mitään vauvamahaa olisikaan. Huomatkaa Lottis joka läpsyttää lätäkössä taustalla. :-)

Paita seuraavana vuorossa.  Hihoista tykkään tosi paljon. Pituutta niissä reilusti. 
Nuo taskut olis ehkä voinut jättää poiskin... En tiedä. Jotenkin ne ainakin ison mahan kanssa pömpöttää tuolta. Ilman mahaa näyttää varmaan ihan erilaiselta.

Tästä kulmasta näyttää paljon kivemmalta. Täytyy sanoa että tykkään tästä ihan kympillä. Kangas on niin täydellisesti minun näköstäni ja istuu kivasti päälle. Ainoastaan nuo taskut vähän mietityttvät.

Selkämyskuva tästäkin. Paita vain on jotenkin vähän rutussa tuossa kuvassa. 
Kiva, kiva, kiva paita tuli. Yksi lemppareista ehdottomasti!

9 kommenttia:

  1. Onnittelut! Kyllä on hienot vaatteet, tykkään molemmista valtavasti. Kiva kun uskallat laittaa itsestäsikin kuvia, tuon takin malli ja pituus suhteutui vasta sovituskuvissa ja näyttävät niin paljon paremmilta päälläsi. Molemmat ovat kyllä huippuja.

    VastaaPoista
  2. Onnea! Tosi kivoja ompeluksia! Takki on tosi kivan mallinen ja kaunis on kangaskin. =)

    VastaaPoista
  3. Onnea! Ihana takki ja kiva paita!!!

    VastaaPoista
  4. Onnittelut! =)

    Hienosti onnistunut takkiversio, hyvin mahtuu maha ja uskoisin olevan sopiva mahan pienentymisen jälkeenkin, kun ei ole varsinaisesta pussitettu tuo rtumus.

    VastaaPoista
  5. ^ nyt on kyllä jo kirjoituksen tasossa parantamisen varaa mullakin.. huhhuh :D

    VastaaPoista
  6. Kiitoksia kovasti! Mukava että näyttää muidenkin silmiin kivalta. Nämä kun onnistui mielstäni yli odotusten. Varsinkin tuo paita kun sen vain leikkelin summassa vähän suuntaa kaavasta ottaen. :-)

    VastaaPoista
  7. Synttäri onnittelut! Minulla on ensi viikolla :)

    Onnistuneet ompelukset sinulla, voi kun sais itsekkin aikaseksi ommella jotain itselle! Sais juurikin ehkä sellaisia lempivaatteita!

    VastaaPoista
  8. Onnea!! :)
    Kivat ompelukset!
    JA kätevän kuuloista toi teippi!

    VastaaPoista
  9. Onnea oikeen paljon! Oikeen ihania oot taasen väkertäny!

    VastaaPoista

Ihanaa jos jaksat kommentoida! :-)