17. tammikuuta 2012

Makuupussin uusi elämä

Muistaako joku tämän täkin (postauksen lopussa) joka löytyi kierrätyksestä keväällä. Heti täkin/makuupussin nähtyäni päätin että siitä tulee takki. Sellainen vuorittamaton kaupustelutakki talveksi. Keväällä en kuitenkaan viitsinyt alkaa enää talvitakkia ompelemaan ja täkki jäi kaappiin odottamaan. Sain sen viimeinkin ommeltua ja tämä projekti sitten vastustikin kunnolla. Eilen päätin ommella sen loppuun ja on kyllä ihana tunne kun viimein saa valmiiksi vastustaneen työn. Ja kaiken lisäksi tykkään  lopputuloksesta kovasti. :-)

Kaava takkiin oli hyvän tovin hakusessa mutta sitten se löytyi viime vuoden viimeisestä Ottobrestä, Tinttiina tikkitakki koossa 98. Helmaa pidensin ja hihansuussa olleet kääntövarat lisäsin suoraan kaavaan.
Leikkasin kankaan, siksakkasin kaikkien osien reunat jotta vanutäytteisen takin kokoaminen olisi helpompaa ja ompelin huppua vaille yhteen. Sovitin Lottikselle ja tyttö tuumaa että puristaa käsistä. Käsivarsista takki ahdisti joten hihat joutui tekemään uusiksi. Plääh. Tässä vaiheessa into vähän katosi ja takki sai odotella tovin. 
Kanttaaminen oli toinen tuskan aihe. Yritin kantata ensin joustavalla kruunukantilla mutta ei se sitten millään halunnut onnistua. Paksun kankaan kanssa kanttaaminen suht ohuella nauhalla oli melkein mahdottomuus, ainakin siististi. Niinpä luovutin muutaman purkamisen jälkeen ja valikoin punaisen resorin kanttaamiseen. Ei ihan sama punainen kuin takin sisäpuoli mutta ei minulla pinkkiäkään ollut tarpeeksi. 
Tuli siitä takki lopulta ja ihan kiva sellainen.

Takin hupun aioin tehdä hiipaksi mutta paksu kangas pakotti muuttamaan suunnitelmat ja se on  nyt tuollainen pyöristetty hiippa.

Hihansuissa on myös resorikanttaus.

Muistin ommella ripustusraksinkin joka tosin huonosti erottuu. :-)
Hupun kanttaus jatkuu yhtenäisenä tuonne vetoketjun taakse kiertäen hupun kautta molemmat reunat. Näyttää kivalta kun kanttaus menee tuonne vetskarin taakse.


Muita saumoja kuin niskasaumaa, huppukappaleiden yhdyssaumaa ja tuota etu/huppusaumaa en kantannut. Kahden paksun kankaan kanttaaminen oli hankalaa ja tuo niskasauma ei kyllä onnistunut aivan nappiin. Purin kanttauksen siitä muutaman kerran ja annoin olla kun sain edes siedettävän ompelujäljen siihen.  Ei kannata tarkastella lähempää... 
Taitaa olla niin etten enää tee tällaista vuorittamatonta takkia. On aika kätevää piilottaa ne saumat sinne vuorin ja päällisen väliin.

Tässä vielä tuota kanttausta vetoketjun kohdalta. Vetskarin ollessa auki kanttaus näkyy ja vääntää vetskaria "levälleen". 

Vetskarin ollessa kiinni kääntyy kanttaus tuonne sisälle nätisti. Alareunaa mietin että tikkaanko kiinni tuon käänteen mutta jätin sitten tikkaamatta. On minusta aika kiva ja se kääntyy ihan hyvin sisäpuolelle kun takki on päällä.

Tässä yritin ottaa kuvaa kun ulkoillessa huomasin että tuo valkea osa tuossa etukappaleessa olikin kellertävä verrattuna tuohon hupun valkoiseen. Ei kyllä kuvissa näy yhtään. Leikatessa en moista huomannut ollenkaan ja vasta luonnonvalo paljasti kellertävyyden. Nakkasi  takin koneeseen pienen sappisaippuiomisen jälkeen. Toivottavasti keltaisuus lähtee. On tietysti tuossa etukappaleella mahdollisimman näkysällä. Pirhana!

Takki Lottiksella. Taisi tyttö tykätä takista. Hihoissa on mittaa ja helmakin reilun mittainen Tämä on tosiaan tarkoitettu sellaiseksi paremmaksi takiksi joten mitta helmassa ei haittaa. Rymyhommiin laitetaan sitten haalarit. Päällä ollessa tuo vetoketjun alaosakin asettuu nätisti eikä kanttaus kurki.

Takaa näyttää tältä.

Hupun muoto näkyy tästä parhaiten. Huppu on lähinnä ulkonäköseikka, neiti kun ei tykkää pitää huppuja päässä. Minusta ne vaan on kivoja takeissa. :-)

Tehtiin vähän hommiakin uudella takilla. Piti puhdistaa potkurin jalakset että päästään ajelulle.

"Äiti, sun pitää vetää..." Ja minähän vedin. :-)

17 kommenttia:

  1. Aivan ihana. Kyllä kannatti taistella

    VastaaPoista
  2. Vau, vähänkö hieno ja ihana kuosi takissa!

    VastaaPoista
  3. takkihan on aivan mahtava! ja ei haittaa ollenkaan että kantit on eriväriset kuin sisäpuoli, mun mielestä paljon kivemman näköinen. mullaki taitaa olla tuollainen vanha (mutta ei tarpeeks vanha) täkki jossain, jos saa varastaa idean? :)

    VastaaPoista
  4. Aivan ihana takki! :) Mulla olis kans muutama retropeitto ja makuupussi, mutta en ole vielä ainakaan raskinu niitä leikellä muuhun käyttöön, tosin just tuon tyyppiset takin on käyny mielessä :)

    VastaaPoista
  5. Tää on kyllä hyvä!!! Kierrätys kunniaan :D

    VastaaPoista
  6. Oi, tykkään ja kovasti! Kangas on ihan super ihana ja takki muutenkin söpö. Tuollainen vetoketjun kiinnitystapa on minulle ihan uusi. Täytyypä pistää mieleen, sen verran kivalta näyttää.

    VastaaPoista
  7. Kiitoksia kommenteista! Niitä onkin sadellut oikein urakalla. :-)
    Carovarium: Lainaa vapaasti vain ideaa. Kiva jos sain aikaan inspiraation. :-)
    Suvi: Ei muuta kuin takkia tekemään. Mun piti kans vähän taistella itteni kanssa että raaskin leikata mutta järkeilin että tulee parempaan käyttöön takkina kuin peittona kaapin uumenissa. :-)
    Susanna: Tuo vetskarin kiinnitys syntyi ihan lennosta ja onnistui tosi hyvin. Joskus hetken mielijohteet kannattaa toteuttaa liikoja miettimättä. :-D

    VastaaPoista
  8. Kaunis makuupussi on sinulta löytynyt! Katselen juuri jotain hyvää, paremman talvitakin kaavaa ja tässä on kyllä ainakin tosi hyvä idea! Jos tuon vielä vuorittaisi jollakin niin tulisi varmaan tosi lämmin!

    VastaaPoista

Ihanaa jos jaksat kommentoida! :-)