10. toukokuuta 2011

Pihapenkki

Kesä se vaan pukkaa päälle ja hommat tahtoo siirtyä enemmän ulkoilmaan. Ompeluakin on toki tiedossa mutta kaikenlaista ulkohommaa myös. Mansikkamaa pitäisi perustaa, kasvihuonetta kunnostaa ja tietenkin kylvää ja istuttaa. Yksi kukkapenkkikin on perustettu ja kylvetty siemenetkin jo tälle keväälle. Sitä esittelen sitten kun siihen taimia ilmaantuu. :-)
Tämä pihapenkki on ollut aikeissa tehdä jo kauan. Mieheni kyllä teki melkein koko homman. Minä en ison mahani kanssa halunnut enää moottorisahaan tarttua vaikka sitä osaankin käyttää. Viime kesänä saatiin kaadettua puut ja nyt sitten penkki valmiiksi. Penkin jalkoina toimivat pitkät kannot jotka pihamännyistä jätettiin jäljelle. Päälle halkaistu mäntypölkky ja avot, siitä syntyi upea pihapenkki!

Pitkä kanto ja sen päälle sovitettu halkaistu pölkky. Kanto ja pölkyn alapinta on tervattu, yläpinnassa vernissaa. Tervaa ei istumapintaan laitettu koska se sotkisi istujien vaatteet. Vernissa taas imeytyy ja kuivuu siistiksi pinnaksi.
Tässä kahden pölkyn risteyskohta. Ylempään pölkkyyn on tehty hahlo joka sopii alempaan pölkkyyn ja lukitsee sen paikalleen. Pölkkyjen päät pyöristettiin ensin moottorisahalla ja sitten kirveellä viimeisteltiin.

Ja näin penkki sitten syntyi. Muutamia kuvia muistin ottaa tekovaiheessa.
Kantojen päät muotoiltiin tapeiksi moottorisahan avulla. Viimeistely ja hienosäätö tehtiin kirveellä.

Pölkky aseteltiin kannon päälle ja merkattiin siihen tapin kohta.

Sitten kaiverrettiin pölkkyyn kolo tappia varten. Pikku mittausapulainen oli tietysti mukana. :-) Moottorisahalla taas tehtiin karkea työstö ja kirveellä loput. Sitten vain jatkettiin työstöä niin kauan että pölkky istui hyvin kantojen nokkaan. Melkoisesti koloja syvennettiin vielä tuosta mitä kuvassa näkyy. Monta kertaa sai pölkkyä nostella paikalleen ja pois ennen kuin lopputulos tyydytti ja pölkky oli kantojen nokassa tukevasti.

Kun penkki oli valmis, nostettiin pölkyt vielä kerran pois ja tervattiin. Tervan kuivuttua  laitettiin penkki takaisin paikalleen ja yläpuoli höylättiin käsihöylällä sileäksi. Leepertti innostui höyläämisestä ja tekikin loppujen lopuksi koko homman yksin. Innokas apuri. :-)

Tässä etualalla oleva pankki on jo valmis ja öljytty vernissalla. Toinen penkki on vielä työn alla innokkaan höylärin käsittelyssä. Vernissa levitettiin pintaan pensselillä ja sen annettiin kuivua tunteroinen ennen kuin ylimääräinen vernissa pyyhittiin rievulla pois. Rievut pitää käytön jälkeen muistaa kastella veteen tai laittaa vaikka peltipurkkiin sillä vernissa voi syttyä itsestään palamaan

Valmis penkki. Hieno siitä tuli. Tuo iso kivi on tuosta lähdössä pois kunhan sen joku jaksaa siirtää. 
Tuonne risteyskohtaan on kyllä ihan pakko joku kesäkukka laittaa purkissa kesäksi kasvamaan... Se suorastaan vaatii sitä. :-D

Kyllä nyt kelpaa penkillä istua. :-)

2 kommenttia:

  1. No kyllä on oikein tukeva penkki! Kun olis piha johon tuollaisia saisi... =)

    VastaaPoista
  2. Aikast makeet, tässä pohtii, mitkä männyt kaadettais, että sais samanlaiset..

    VastaaPoista

Ihanaa jos jaksat kommentoida! :-)