Laitanpa tänne tämän vähän isomman väkerryksen. Mainittakoon että olen restaurointikisälli eli periaatteessa mun piti osata tämä homma vaikken koskaan ollut tehnytkään. Olemme myös mieheni kanssa kiinnostuneita hirsirakentamisesta ja omalle pihallekin on savusauna syntymässä ihan oman metsän puista. Ihan ei siis kylmiltään tähän hommaan ryhdytty. Eihän tämä ihan normaalia blogin aihepiiriä ole mutta käsitöitähän tämäkin homma on, vähän vaan isommassa mittakaavassa. Hirsitalon kengittäminen tarkoittaa käytännössä talon alimpien hirsien vaihtamista uusiin. Tässäpä meidän tapa hoitaa homma :-)
Läjä korjaushirsiä jotka saatiin lahjoituksena. Seassa ihan hyvää tavaraa ja sitten lahompaakin. Vaihtohirret olivat liian lyhyitä koko seinän mittaan joten vaihtohirsi oli tehtävä kahdesta pätkästä.
Talo on ainakin satavuotias lautavuorattu hirsitalo. Tuvan pääty on remontin alla ja sieltä löytyi kengityksen tarvetta. Lisää vaihtotarvetta saattaa löytyä kamaripäädysta mutta se on ehkä sitten ensi kesän homma. Tässä vaihtoon joutava hirsi pihan puolelta. Vaihdoimme kaksi hirttä tuvan seinistä, tämän ja päätyseinän hirren. Ulkoapäin hirret näyttivät vallan mainioilta mutta....
...sisäpuolella näkymä oli tämä. Käytännössä pahimmillaan alle puoli hirttä oli enää jäljellä. Alimmasta hirrestä oli jo aikaisemman remontin aikana veistetty siivu pois ja asennettu lankku kylkeen. Lankun alla odotti sitten lahoinen ja ötökän syömä hirsi.
Hyvääkin hirttä sisäpuolella oli kuten kuvasta näkyy. Kun olisikin ollut koko matkalta tällaista hirttä...
Nosto-operaatiota varten hitsattiin raudasta tällaiset kolmiotuet joiden avulla taloa nostettiin. Nosto tapahtui aina kolmesta kohtaa kerrallaan kummaltakin puolelta seinää. Tarvittiin siis kuusi kolmiotukea ja kuusi tunkkia. Vaihdoimme yhden noin seitsemän metrin mittaisen hirren kerrallaan.
Tuet asennettiin seinän läpi kiinni paksulla kierretangolla. Porausvälineenä uusi mutta vanhanaikainen käsikäyttöinen pora..
Nosto- ja tukivälineitä. Nosto suoritettiin pullotunkeilla. Totesimme että tähän projektiin kahden tonnin tunkit olivat vähän liian pieniä, viiden tonnin tunkilla nosti jo hyvin. Yksi 20 tonnin tunkkikin oli ja se oli vasta äkäinen peli. Pukkeja laitettiin seinän alle tueksi kun hirsi oli saatu pois seinän alta. Muistakaa muuten avata ikkunat noston ajaksi, muuten saattavat ikkunat mennä rikki!
Kuvassa näkyy huonoin seinän kohta ulkopuolelta, samoin tunkki nostotyössään.
Puoli hirttä on seinän alta pois. Aika lahoa tavaraa. Taustalla näkyy vielä pätkä hirttä paikallaan. Irrotimme hirren useammassa osassa kun käytännössä se olisi ollut aika hankalaa saada pois pitkänä.
Aika hurja tunne kun talo on yhdeltä seinältä vain tunkkien ja pukkien päällä. Seinän alta voi noin vain kurkistaa pihalle.
Vanha hirsi päällä mallina ja uusi alla. Työstö aloitettiin moottorisahalla ja viimeisteltiin kirveellä. Vanhasta hirrestä otettiin mallia tarpeen mukaan.
Kirves heiluu hirttä työstettäessä talon emännän toimesta.
Sitten työnnetään uusi hirsi paikalleen.
Uudesta, pinnaltaan priimaluokkaisesta, hirrestä löytyi lahoa keskeltä ja sitä jouduttiin paikkaamaan. Yksi päivä hurahti melkein siinä.
Paikkapalat tehtiin hirrestä ja tilkitiin sammalella. Kiinnitys tehtiin puutapein. Tapit pitää asentaa vinoon niin että ne lukitsevat korjauspalan.
Uusien hirsien liitos. Liitokseksi piti tehdä hammaslapaliitos joka lukitsee itsensä niin ettei talo pääse leviämään.
Sitten tungettiin saumoihin lähimetsästä kerättyä sammalta saumoihin tilkkeeksi.
Ja voila! Valmis hammaslapaliitos ja seinähirsi. Komea tuli vaikka itse sanonkin. Uudet hirret pitää vielä tapittaa ylempään hirteen kiinni niiden lukitsemiseksi paikalleen. Tosin näistä kahdesta vaihtamastamme hirrestä löytyi vain yksi tappi ja paikallaan seinä oli niin kuin pitääkin.
Tässä näkyy vielä uutta ja vanhaa rinnakkain. Alunperin tilkkeenä oli käytetty lastuvillaa. Tässä näkyy myös kuinka vähän seuraavasta hirrestä talon päädyssä on jäljellä koska sekin oli alareunastaan lahonnut ja korjasimme tilanteen asentamalla alimmaksi hirreksi sen verran isomman hirren että se täytti ylempään hirteen tehdyn kolon. Niin ja paransimme perustusta asentamalla alimman hirren alle bitumikaistaleen. Hirren ja puun välissä kun ei ollut mitään alunperin estämässä kosteuden nousemista hirteen.
Uutta seinää sisäpuolelta kuvattuna. Kyllä nyt kelpaa. Jospa tämä korjaus kestäisi nyt ainakin sen 50 vuotta!
Varsinainen "väkerrys". Aivan mahtavaa, että joku osaa tällaistakin. Tällaiset taidot saattavat muuten tulevaisuudessa nousta arvoon arvaamattomaan.
VastaaPoistaKiitos Virveli. Sinänsä helppo homma mutta aikaa vievä. Tosiaan vanhan korjaamisen arvostus on nousussa onneksi. Liian monta hyvää vanhaa taloa on jo purettu uuden tieltä.
VastaaPoistaTerve,
VastaaPoistaOn tarjotava yle 200 vuotta vanha hirsia 7200mm x 300mm - 6 kpl. ja monta toisia mittasia/pitusia. Kunto: kuivia ja en ole saanut vettä .Hyvässä kunnossa. Kuvat täällä - http://img834.imageshack.us/gal.php?g=11876719404.jpg
http://img641.imageshack.us/g/dscn0979o.jpg/
Asu Virossa ja saa tuoda Suomen jos saame kaupa.
puhelin +372-5132620
Sergo
Moi, tämä artikkeli oikein hyvä. Minulla itselläni on myös kengitysremontti edessä ja tästä sain hyviä ideoita omaan tulevaan projektiin. Itse seuraan purettavia taloja ja olen saanut haalittua monesta talosta materiaalia jotka olisivat muuten menneet jätteeksi.
VastaaPoistaTerveisin Topi
Kiitos hyvästä selonteosta, kuvineen kaikkineen!
VastaaPoistaPoikkesin sivuille hakusivun kautta, kun kaveri puhui talon kengityksestä enkä tiennyt mistä on kyse. Nyt tiedän!
Hieno homma :-) otan opikseni...itsellä tulossa varmaan samanlaisia projekteja tulevaisuudessa, asumme 1800 -luvun lopun talossa...
VastaaPoistaMika
Olipa mielenkiintoista tietoa kengittämisen käytännön toteutuksesta. Kiitos !
VastaaPoistaVau tyylikästä työtä ja hienosti kuvattu ja selitetty! Tästä saa hyviä vinkkejä omaan kengitysprojektiin, joten kiitos ja kumarrus!
VastaaPoistaHei.
VastaaPoistaMinulla myöskin kegitysremonti edessä. Kiitos valaisevasta esityksestä. 4. Mikko
Korjaamme puutaloja
VastaaPoistahttp://laastukas.onepagefree.com/?id=17399
Korjaamme puutaloja
VastaaPoistahttp://laastukas.onepagefree.com/?id=17399
Haussa vanhoja hyviä hirsiä Mäntsälän seudulta. Tietääkö joku, mistä saisi? Viimeistään ensi keväänä tarvittaisiin muutama.
VastaaPoistahttp://www.wanhatalokuntoon.fi/hirsitalon-kengittaumlminen.html
VastaaPoistahei.minulla edessä vähän isompi hirren vaihto ,koko nurkka.kiinostaakin miten hoiditte tulisijojen osalta tuon noston? siis ettei ne kaatua tai murru.
VastaaPoistaHyvä juttu!! Meillä myös tulossa kengitys ja alapohjien uusinta nyt tänä kesänä (lattiat jo auki), sain tästä monta hyvää vinkkiä! Kiitos!
VastaaPoista