18. maaliskuuta 2011

Kalervo kurahaalarikala :-)

Heh. Tällainen kiva kalakaveri pulkkamäkeen tuli väsättyä pikaompeluksena kun materiaalit löytyi omasta takaa ja tää oli vaan niin hauska idea. :-D Idean lähteenä kirjastosta lainattu kirja Papiljottilehmä ja haalarihai. Hauska opus jossa paljon kivoja ja halpoja ideoita lapsille viihdytykseksi.
Materiaalina vanhaa kurahousua ja pari vanhaa tyynyä.
Ja koska jostain syystä innostuin kuvaamaan koko valmistusprosessin niin ohjetta pukkaa vaikkei tästä nyt niin paljon välttämättä iloa kellekään olekaan. Vielä toki ehtii oman haalarihain tälle talvelle väsäämään. Ainakin täällä pohjoisempana riittää vielä jonkin aikaa oikein mukavaa mäenlaskukeliä. 

Tässä vielä kirjasta aukeama joka aiheutti pakottavan tarpeen hurauttaa kala Lottiksen päiväunien aikaan. Neitiä olis tarvittu sovitukseen ja päätin välityönä toteuttaa tästä oman versioni kun muistin että minulla on parit vanhat kurahousut jemmassa ja täytettäkin löytyy muutaman vanhan tyynyt verran.


Kalervo Kurahaalarikalan ohje: 

Tarvitset: -Vanhat kurahousut, tai kahdet. Toiset niistä mielellään suht ehjät. Eviin voit käyttää myös vaikkapa kerniä jos sinulta löytyy vain yhdet joutilaat housut. 
-Täytettä, vaikkapa vanhasta tyynystä.  
-Tavalliset ompeluvälineet
 
Tästä lähdin liikkeelle. Nämä vanhat kurahousut ovat kokoa 120. Lillin vanhat ja ehjät mutta toki kulahtaneet jo käytössä.

Otetaan sakset esiin ja leikataan haarasaumasta housut halki. Muotoillaan haaraosaa pyöreämmäksi. Tässä siis housujen lahkeet aukaistuna päällekkäin.

Leikataan vyötärönauhakin vielä irti ja muotoilua ja selkäevää varten halkio molempiin kappaleisiin. Muotoilin tässä vaiheessa kalaa vielä pyöreämmäksi. Kala on tässä siis mahallaan selkäevä tulee tähän ylempään kappaleeseen kiinni. Evän paikka on tarkoituksella noin edessä että se on tukena mäkeä laskiessa. Sen taakse siis asetutaan istumaan.

Otetaan toiset (ne rikkinäisemmät) kurahousut ja leikataan niiden lahkeesta pätkä.  Napataan jalansuukuminauha myös talteen. Sillä voidaan lopuksi täytön jälkeen sulkea kala.
Kirjassa evä oli tehty kernistä eli sekin käy jos ei kurahousua satu olemaan evien verran.

Siitä muotoutuikin selkäevä Kalervolle.

Leikataan lopusta kurahoususta reikiä väistellen kaksi sivuevää.
Henkselit otetaan tietysti näistä talteen seuraavia projekteja varten. :-)

Kaivellaan pari vanhaa muodotonta tyynyä jemmasta...

...ja täytetään evät kevyesti.

Sitten ompelukoneen ääreen. Ommellaan selkäevä paikalleen. Ompele myös vatsakappaleen halkio.

Tässä vaiheessa tuli mieleeni että pitäähän kalalle silmät saada ja leikkelin sellaiset jämäpaloista. Fiksumpi olisi
tietysti ommellut nämä ennen tuota evää.

Oli nimittäin hieman haastavaa pyörittää tuota täytettyä evää koneen ympäri silmiä ommellessa. :-D

Sitten sommitellaan täytetyt sivuevät kohdalleen. Suunnilleen sille kohtaa missä oli ennen peffa on ihan hyvä.

Palat oikeat puolet vastakkain evät sisäpuolelle nuppineulattuna ja ompeluhurautus ympäri. Älä kuitenkaan ompele lahkeensuita kiinni! Kala täytetään sitä kautta.

Tässä Kalervo odottelee täytettään.

Sinne vain sitten täytettäsisuksiin. Reilu tyynyllinen meni Kalervon sisuskaluiksi.

Sidotaan lahkeensuu kiinni pyrstöksi. Minä käytin sidontavälineenäedellämainittua lahkeensuukuminauhaa sikkinäisemmistä haalareista. Kietaisin sen vain kiinni niin kuin ponnarin.

Ja siinä se on! Kalervo on valmis ulkoilmatouhuihin. On muuten hyvä luisto tässä kalassa. Mukava pehmeä kalakaveri vähän rajumpiinkin leikkeihin. Selkäevästä saa sopivasti kiinni laskiessa ja tällä pelattiin jo potkupalloakin.

Lottis tykkäsi kovasti uudesta kalasta. Kalervosta tuli heti hittituote. :-)

Ja isompikin sai tällä ihan kunnon kyydit.

Hurja kalasaalis, eikös!?


24 kommenttia:

 1. Tosi kiva kalanen! Mulla on ollut tuo sama kirja lainassa ja siinä oli monta toteutuskelpoista ideaa. Pitääpi tuollainen kala joskus tehdä, kun löytyy ylimääräiset kurikset. =)

  VastaaPoista
 2. Vau, tuohan oli loistava idea! Ajoituskin ohjeelle oli täydellinen, meillä ei pienimmäinen vielä tänä talvena osaisi moista hallitakaan, mutta ensi talven kinoksilla ehkäpä jo :D plus että nyt kirpparilta ostetut 50 sentin kurikset on sitten jääneet pieneksi *suunnittelee ja laittaa kirjanmerkkeihin*

  VastaaPoista
 3. Vitsi miten hieno.Pitää kyllä ensi talveksi tehdä tuollainen.Vielä kun ei lapsonen oikein osaa mäkeä laskea ;)

  VastaaPoista
 4. Ihan mahtava idea, tuli mullekkin pakottava tarve tehdä kurahaalarikala ja ihan oma ideakin polskahti päähän, tyttäreni "lempikalan" innoittamana... =D

  VastaaPoista
 5. Aivan mahtava! ja vielä noin helppo toteuttaakin. Kiitos hyvästä ohjeesta. Tuota varten vois kirpparilta katsella halpoja kuriksia.

  VastaaPoista
 6. ihana kala <3 ens talvena vois olla parempi kun nyt tuo ei vielä oikein ole pulkkailusta innostunut (tai sitten pulkka ei mene tarpeeksi kovaa vauhtia.... ;))

  VastaaPoista
 7. vitsit, vähänkö hieno idea! Hauska että jaoit ohjeen meille lukijoille!

  VastaaPoista
 8. Kiitos Kiitos Kiitos Kivasta ideasta! Laitan korvan taakse ensi talvea odottamaan.

  VastaaPoista
 9. On ihan mahtava kala! ;) Tollanen pitää jossain vaiheessa tehdä! =)

  VastaaPoista
 10. Tosi mahtava juttu! Hmm... pitäsköhän tästä lähteä penkomaan varastoa, löytysköhän jotain käyttökelpoista. Ei taida uskaltaa miehen työmatkoille tarkoitettua sadepukua tuhota :-D

  VastaaPoista
 11. Tehän tykkäsitte Kalervosta ihan täysillä! :-D Kiitoksia mieltä lämmittävistä kommenteista. Ootte ihania! :-)

  VastaaPoista
 12. Aivan mahtava Kalervo! Meilläkin kuriksia kaapeissa, kun vaan saisi intoa toteuttaa tuommoisen, ois varmasti lasten mieleen =)

  VastaaPoista
 13. Väärässä olit, ohjeesta oli kovastikin apua ja hyötyä! Suurkiitokset! Ohjeen ansiosta Kalervolla on nyt serkku, Kullervo :D

  VastaaPoista
 14. Kiva että ohjeesta oli apua rusina! :-)

  VastaaPoista
 15. Tirskis, mahtava idea! Tuolla saa mukavasti uutta elämää vanhat kurikset.

  VastaaPoista

Ihanaa jos jaksat kommentoida! :-)