9. kesäkuuta 2011

Nuttupino

Minä pidän kietaisunutuista. Ne on vaan niin ihania pienellä vauvalla ja käytännöllisiäkin ainakin kestovaippailevalla pikkuisella, varsinkin jos käytössä on villavaippahousut. Eivät nimittäin paina haaruksista niinkuin bodyt ja villahousut toimivat näin paremmin. Niitä piti pino siis ommella kun harvemmin näitä tulee vastaan kirppareillakaan. Nykyään taidetaan käyttää melkolailla vain bodyjä ja nämä kietaisupaidat on useimmille antiikkia.
Kaavan näihin nappasin vanhasta lastenvaatekirjasta Lasten vaatteita, tekijöinä Maiju Isola ja Marja-Liisa Niemisalo. Tuosta kirjasta olenkin jo aiemmin ommellut montakin juttua Lottikselle. Nyt Helmerikin saa omansa. Tarkoitus on ommella vielä parit potkuhousut tästä samaisesta kirjasta.
Kirjassa pienin nutun koko oli 68. Sen mukaan tein, tosin ilman saumanvaroja että tulee vähän pienemmät. Tämän kirjan koot on kyllä olleet pienehköjä että saa nähdä miten pian nämä nutut on sopivat. Vähän isoilta ainakin vastasyntyneelle näyttävät.

Kaksi nuttua syntyi trikoosta. Kummatkin on napakkaa singletrikoota. Kankaat jämäpaloja tuolta kangasläjän kätköistä. Nauhat tein samaisesta kankaasta kuin nuttukin.
Tuosta raitaisesta tuli jotenkin tosi kiva. En tiedä miksi mutta ihastuin tuohon  ihan täysin. Kettuliinitkin komeilee sivusauman vieressä.
Kolme nuttua on joustofroteeta. Näissä nauhat on resorisuikaleita. Aurinko haalistaa kuvaa, oikeasti vihreä on oikein kirkas sellainen ja tuo keltaisen näköinen sellainen oikein retro sinapin sävy.
Hoksaattekos että osa nutuista aukeaa eri suuntaan. Ihan tarkoituksella ajattelin kokeilla toiseenkin suuntaan aukeavaa nuttua. Yleensä kun kietaisupaita aukeaa oikealta jostain syystä. Kokeillaan miltä tuntuu käytössä tuo vasemmalta aukeava.

Tässä lähikuvaa kaitalehuolittelusta ja noista kiinnitysnauhoista. Näkyypä tuo hihansuiden huolittelukin. En halunnut näihin paitoihin mitään ekstraa. Nämä on minusta kovin kauniita ihan vain yksinkertaisina.
Hihansuut huolittelin kaksinkertaisella kaitaleella nuttukankaasta resorityyliin. Siisti ja nopea huolittelu.
Nauhat ovat trikoisissa samaa kangasta kuin nuttukin, joustofroteisissa nauhoina toimivat resorista leikatut suikaleet. Leikkasin nauhat langansuuntaan ja ompelin sauman väliin. Näin näiden pitäisi ihan hyvin kestää ja toimia tehtävässään.
Kaitalehuolittelu on kolminkertainen. Saumurilla surautin kaitaleen oikeat puolet vastakkain ja käänsin loppukaitaleen nurjalle ja ompelin kiinni. Froteisissa nutuissa ompelin ihan vain suoralla ompeleella kaitaleen ja nutun sauman päältä huomaamattomasti. Ommel kun katoaa tuonne froteen nukan sekaan. Trikoonutuissa ompelin näkyvästi siksakilla kaitaleen vierestä nutun puolelta. Tykkään kun reunakaitale on koskematon ja ommel siinä nutun puolella. Vaikka sitten joku kiva koristeommel.

Mallin puuttuessa herra Nalle sai toimia Helmerin tuuraajana. 
Saa nähdä änkeänkö minä tuon nallen sitten niihin potkuhousuihinkin jotka ajattelin huomenna surauttaa. :-D

10 kommenttia:

 1. On ihanan suloiset, minä en jaksaa niin pieniä ommella ollenkaan, kirpparit täynnä hyvänkuntoisia vauvajuttuja. Mutta jospa kokeilis, näyttävät niin söpöille!

  VastaaPoista
 2. ihania! mäki tykkään eniten kietaisumalleista, myös bodyissa. niitä vaan ei saa todellakaan mistään. muutamakuukausi takaperin oli suuri käsityölehdessä kietaisunutun ohje. se oli puuvillakankaalle, mutta ajattelin kokeilla tehdä joustofroteesta. tänään kun on tullut paketti myllymuksujen ystävämyynnistä :)

  VastaaPoista
 3. Oi kun on suloisia, pitäisiköhän itsekin ommella tuollaisia..

  VastaaPoista
 4. Aivan ihania!! Minäkin tykkäsin kovasti kietaisupaidoista meidän kestopepuilla. =)

  VastaaPoista
 5. Voi kun ihana pino. Tässähän melkein tulee vauvakuume...

  VastaaPoista
 6. Kiva että löytyy muitakin kietaisufaneja. :-D
  Söpöjä nuo tosiaan on ja käteviä vaikkei heti uskoiskaan. Ja niitä on pakko ommella jos niitä tahtoo kun ei niitä ole saatavilla. Onkos se nyt sitten hyvä vai huono puoli....

  VastaaPoista
 7. Ihanan raikkaan värisiä :) Itse en osannut/tykännyt käyttää kietasupaitoja ollenkaan kun lapsi oli vauva, kietasubodyt sen sijaan oli ihan kivoja varsinkin mies tykkäs niitä mielummin pukee.

  VastaaPoista
 8. Ihana nuttupino :)

  Se on jännä, miten erilailla ihmiset kokevat erilaisten vaatteiden kätevyyden. Meiltä jäi kanssa kaikki paidat käyttämättä varsinkin ihan pienellä, kun tuppasi aina selkä vilkkumaan. Mutta bodyista vastasyntyneelle ovat kietaisumalliset mielestäni parhaat. Itse olen tykännyt myös perinteisistä potkuhousuista, jotka ovat nykyisin vähemmän suosittuja...

  VastaaPoista
 9. voi et on sulosii :) Mä en kanssa tykännyt paidoista vauvalla kun tuppasivat nousta korviin , bodeista tykkäsin villistenkin kanssa :)

  VastaaPoista

Ihanaa jos jaksat kommentoida! :-)